Kocken Mark Johnston förbereder dagens klimatsmarta meny.

Tummen upp för klimatsmart mat!

Den 25-29 mars är det Klimatvecka på Vägga. Då serveras en meny som är hållbar och klimatanpassad, vilket bland annat betyder mindre kött i maträtterna. Denna temavecka hålls för att upplysa om matens betydelse för klimatet och hjälpa till att få jordens resurser att räcka till alla.

Mer rotfrukter och mindre kött på menyn

Den klimatsmarta menyn komponerad tillsammans med leverantörerna med rätter som Pasta Bolognese med kyckling, Solmos med fiskpanetter och Taco med rotfrukter och kycklingfärs.

– Den största skillnaden är att vi använt mer rotfrukter, minskat köttmängden och använt kyckling istället för nötkött, säger Mark Johnston, kock i Väggaskolans kök.

Eleverna Ida Stivnert och Thilda Eskesjö tycker klimattemat är ett bra  initiativ och ger tummen upp för den klimatsmarta maten.

– Maten har varit ovanligt god denna veckan. Särskilt rotfrukts- och kycklingtacosen, säger Thilda.

–  Men klimatet är alldeles för viktigt för att bara fokusera på det en vecka om året. Vi behöver göra något nu och borde tänka klimatsmart hela året, säger Ida.

 

Ida Stivnert och Thilda Eskesjö njuter av vårsolen utanför matsalen.

Matsvinnet på Vägga har minskat med 90 procent

– Vi började med att plocka bort matavfallskärlet några dagar i veckan och det funkade så bra så att vi numera plockat bort det helt. Eleverna har lärt sig bara ta så mycket mat som de äter upp, säger Mark.

Genom att plocka bort matavfallskärlet i matsalen har Vägga lyckats minska den mat som slängs med 90 procent. Det är många ton mat som slipper gå till spillo!

– Det var lite jobbigt i början innan man kom i håg att det inte fanns någonstans att slänga maten man tog för mycket. Nu känns det snarare konstigt att man inte gjort något för att minska mängden mat som slängts tidigare, säger Thilda.