Fordon och transport

Fordon- och transport är en utbildning för dig som gillar fordons­teknik, transporter och logistik. Du som väljer FT behöver vara ­intresserad av att jobba både med människor och teknik. Yrket innebär daglig kontakt med människor som på olika sätt är i behov av dina tjänster. Du kommer att ha en ­betydelsefull roll där varje ­medarbetare är viktig i företagets sätt att möta kunden.

Utbildningen förbereder dig för ett spännande och utvecklande yrkesliv i en teknikfylld bransch som ­exempelvis fordonstekniker, reservdelsrådgivare, servicerådgivare, bil­-
vårdstekniker, yrkesförare, truck­förare, lager eller terminalarbetare.

Här på Vägga är det första året ­gemensamt för alla elever på ­utbildningen. Inför årskurs två väljer du mellan inriktningarna personbil och transport.

Vi blandar praktiskt arbete med ­teori och utbildningen ger dig många nya och spännande ­upplevelser. Du får kunskap och insikt i hela kedjan – från mötet med kunden till att hitta en lösning samt utföra kundens önskemål. Digital teknik är en stor del av utbildningen både praktiskt och teoretiskt.

Arbetsplatsförlagt lärande

Det arbetsplatsförlagda lärandet är en viktig del av din utbildning. Det är då du utvecklar dina yrkes­kunskaper och får en yrkesidentitet, samtidigt som du blir en del av en gemenskap på en arbetsplats. Under ditt tredje år på personbilsinriktningen finns möjlighet till APL i Europa.

Inriktningar FT

Personbil

Inriktningen ska ge kunskaper inom diagnostik, reparation och ­service av lätta fordon. Inriktningen kan leda till arbete som personbils­mekaniker. Sköter du dina studier finns möjlighet till ekonomiskt stöd till körkort, B.

Transport

Inriktningen ska ge kunskaper inom trafikkunskap, transport­system och logistik. Inriktningen kan leda till arbete som yrkes­förare. Du får ­möjlighet att lära dig köra olika ­typer av fordon och utföra olika slag av transportuppdrag. Sköter du dina studier finns möjlighet till körkort med behörighet för B, C, CE samt certifiering för hjullastare och truck.

Båda inriktningarna ger ­möjlighet till fortsatta studier på yrkeshögskolan.

Från och med hösten 2023 gäller nya bestämmelse för grundläggande högskolebehörighet. Kurserna i poängplanen kan därför behövas bytas ut eller byta årskurs. Kurser och inriktningar startar endast om erforderliga beslut fattas.