Hotell och turism

På Hotell- och turism­programmet får du en variation mellan ­teoretiska och praktiska uppgifter. I utbildningen ingår studiebesök både nära skolan och längre iväg. Du får möta olika kulturer och lära dig mer om vad världen har att ­erbjuda.

I en växande bransch ger ­utbildningen dig goda möjligheter till att få jobb både i Sverige och utomlands. Genom olika evenemang får du många sociala kontakter. Därför är det bra om du tycker om att träffa människor.

Det gemensamma för ämnena på Hotell- och turismprogrammet är service och bemötande. Som elev hos oss kommer du få lära dig att planera och genomföra ­olika ­evenemang som invigningar, Kan-galan och framtidsmässan. Du får vara med och skapa egna ­evenemang tillsammans med dina ­klasskompisar.

Hos oss får du tillsammans med klassen planera och ­genomföra studieresor. Vi har till exempel ­varit i Malmö, Ullared, Stockholm, Göteborg och Kristianstad. På HT får du även starta ditt egna företag ­genom Ung företagsamhet. Vi ­jobbar också med hållbart resande och ekoturism.

Det finns stora möjligheter att jobba ­direkt efter gymnasiet inom hotell, turism, butik, andra service­yrken och som marknadsförare.

Arbetsplatsförlagt lärande

Det arbetsplatsförlagda lärandet är en viktig del av din utbildning Det är då du utvecklar dina yrkes­kunskaper och får en yrkesidentitet, samtidigt som du blir en del av en gemenskap på en arbetsplats. På HT kan du göra APL både i Sverige och utomlands.

Yrkesutgångar HT

På HT kommer du bland ­annat få lära dig om hotell, ­konferens, ­evenemang, ­turism, resor, hållbar turism och ­entreprenörskap!

Programmet ger dig ­möjlighet att lära dig om hotell- och turism­branschen så att du kan jobba var du vill runt om i ­världen!

Du kan exempelvis arbeta som konferensvärd och jobba med bland annat galor och bröllop, ­receptionist och få ta emot ­kändisar, som hotellchef eller varför inte starta ett eget hotell?

Som reseledare, hos en rese­arrangör flyg/ buss/ båt. Som rese­bokare på en resebyrå, som guide i exempelvis naturen eller ­museum, som aktivitetsledare på hotell / lekland, aktivitetsplanerare till företag, som rese­arrangör eller starta ett eget företag. Vi ger dig ­kunskaperna du ­behöver för att ­driva ditt egna företag!

Från och med hösten 2023 gäller nya bestämmelse för grundläggande högskolebehörighet. Kurserna i poängplanen kan därför behövas bytas ut eller byta årskurs. Kurser och inriktningar startar endast om erforderliga beslut fattas.