Hur väljer jag program?

Att komma fram till vilket program du vill gå är en process som tar tid. Här är några tips som kan vara till hjälp i ditt val.

1. Börja i god tid

Det första är att börja i god tid. Det är viktigt att ta reda på vad som finns att välja på och vad som passar just dig. Utbudet av program och skolor är stort och det kan vara svårt att sålla bland all information. Här kan din studie- och yrkesvägledare (SYV) på grundskolan vara till stor hjälp.

2. Det är ditt val!

Gå inte efter vad kompisar väljer eller tycker! Du gör ditt gymnasieval och väljer program efter dina egna intressen. Mycket händer under gymnasiet och du kommer att träffa nya vänner och ­utvecklas i kunskaper och som person.

3. Gå på öppet hus

Ett bra sätt att lära känna Vägga är att du besöker oss under ­öppet hus. Det är bra om du tar med dig ­föräldrarna, så att ni har sett och hört samma saker och kan diskutera detta när ni kommer hem.

4. Besök ett program

Nästa steg kan vara att boka in ett studiebesök på ett eller flera program. På Vägga har vi ”Öppen skola” under hela valperioden. Det innebär att du får vara med en helt vanlig dag och se hur det fungerar på programmet. Ofta får du en elev som ”fadder” som tar dig med under dagen, till matsalen och på rasterna. Du är med på lektionerna och får en chans att känna efter hur det är att gå på skolan.

5. Du kan ändra dig!

Vad händer om jag valt fel? Kan jag byta program? Många funderar både en och två gånger på om man verkligen valde rätt. Ta då kontakt med din SYV på programmet. Vi försöker alltid hjälpa dig att hamna rätt.