Bygg- och anläggning

På Bygg- och anläggningsprogrammet får du lära dig mer om hur du skapar byggnader genom att konstruera och bygga. Du får även lära dig om stadsplanering, infrastruktur och hur viktiga samhällsfunktioner upprätthålls genom ­olika typer av ­anläggningsarbeten.

BA är till för ­elever som vill ­arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och ­anläggningar. Vårt arbetslag har lång erfarenhet från bygg­branschens olika yrken och har även drivit företag inom bygg.

Hos oss får du en populär och högkvalitativ utbildning i funktionella lokaler med modern utrustning. Du utbildas av behöriga och välutbildade lärare med lång pedagogisk erfarenhet.

Vill du läsa vidare kan du direkt efter gymnasiet söka en yrkeshögskoleutbildning. Om du väljer att få med högskolebehörighet under din tid hos oss kan du också välja olika utbildningar på högskola och universitet.

Inriktningar

Husbyggnad

Inriktningen kan leda till ­yrken som golvläggare, ­murare, trä­arbet­are, platt­sättare, plåt­-slagare och betongarbetare. Du får ­kunskaper i ny­bygg­nation, ­r­enovering och ombyggnation av bostäder och lokaler samt även av ­broar och andra anläggnings­konstruktioner.

Måleri

Denna inriktning ger kunskaper i ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättning av olika vägg­beklädnadsmaterial samt kunskaper om färgens estetiska och ­skyddande värden.

Mark & Anläggning

Är för dig som vill jobba med markarbeten för ­vägar, järn­vägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt ­asfalt-, platt- och stenbeläggningar.

Arbetsplatsförlagt lärande – APL

Det arbetsplatsförlagda lärandet är en viktig del av din utbildning. Det är då du utvecklar dina yrkes­kunskaper och får en yrkesidentitet, samtidigt som du blir en del av en gemenskap på en arbetsplats. På BA är en större del av din utbildning arbetsplatsförlagd än på en vanlig yrkesutbildning på gymnasienivå. Din APL-period har goda ­förutsättningar att utvecklas till en anställning.

Från och med hösten 2023 gäller nya bestämmelse för grundläggande högskolebehörighet. Kurserna i poängplanen kan därför behövas bytas ut eller byta årskurs. Kurser och inriktningar startar endast om erforderliga beslut fattas.