Samhällsvetenskap

Samhällsvetenskapsprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av hur människan och ­samhället utvecklas och fungerar. Omvärldsperspektivet är viktigt och vi strävar efter att programmet ska kännetecknas av en nära kontakt med olika funktioner i samhället.

Programmet är tydligt högskole­förberedande och sätter samhälls­vetenskapen i centrum och vi arbetar ofta tematiskt och ämnes­övergripande. Det handlar om ­frågor som rör demokrati, kommunikation, etik, genus och miljö.

SA erbjuder dig en bra grund att stå på inför fortsatta ­studier. Du blir förberedd för högskolan och ­livet. Genom att välja den inriktning som tilltalar dig mest i årskurs två ­förbereder du dig på bästa sätt för universitet och högskolestudier.

På SA arbetar vi gärna med internationella Erasmusprojekt och de närmaste åren har vi planerade samarbeten med skolor från olika europeiska länder. Kanske just du är sugen på att delta i ett sådant utbytesprojekt?

Efter gymnasiet

Genom att gå SA på Vägga får du en bred behörighet till fortsatta ­studier och kan efter gymnasiet söka ­vidare till utbildningar som till exempel ­polis, jurist, fysio­terapeut, lärare, ekonom, journalist, tolk, ­diplomat eller statsvetare.

Inriktningar SA

Beteendevetenskap

Denna inriktning ger dig ­kun­skap om människors psyke, ­utveckling och socialisation. Du får även ­kunskaper om ungdomskulturer, kulturmöten, kommunikation och kriminologi samt förmåga att tillämpa samhällsvetenskapliga perspektiv.

Samhälle – internationell profil

Denna inriktning ska ge dig kunskap om samhällsstrukturer och livsvillkor utifrån individ-, grupp- och samhällsnivå. Du får en chans att fördjupa dig i aktuell forskning och aktuella ­händelser. Du läser spännande kurser där du fördjupar dig i till exempel internationella ­relationer och andra aktuella frågor. Du har möjligheten att delta i ut­bytesprojekt med andra europeiska gymnasieskolor.

Kurser och inriktningar startar endast om erforderliga beslut fattas.