Estetiska

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program för dig som vill uttrycka dig konstnärligt och är intresserad av kultur och människans roll i samhället.

Du får, både individuellt och i grupp, skapa, uppleva och tolka konst och kultur. Våra tre inriktningar, Bild och form, Estetik och ­media samt Musik, samarbetar över ­inriktningsgränserna. Vi arbetar också inriktningsvis över årskurserna i spännande och kreativa projekt.

På estetiska programmet läser du dina “vanliga” ämnen parallellt med dina inriktningsämnen ­(musik, ­media, bild). I årskurs två och tre kan du välja till kurser. Det kan vara kurser knutna till programmet, exempelvis: Musikproduktion, Formgivning, Foto och Film- och tv-produktion eller kurser som Matematik 2 och Engelska 7.

På estetiska programmet satsar vi på entreprenörskap. Sommaren ­efter årskurs ett erbjuds du sommarjobb inom vårt projekt ”Sommar­toppen” där du får prova på att arbeta inom ditt eget valda område. I årskurs tre gör alla elever sitt gymnasie­arbete i form av ett UF-­företag då du verkligen får lov att prova dina egna idéer.

Efter gymnasiet

Estetiska programmet ­förbereder dig inför högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhälls­vetenskapliga områdena. Hos oss förbereds du på att arbeta både individuellt och i grupp med större projekt och tydliga deadlines.

Inriktningar ES

Bild och formgivning

Är inriktningen för dig som vill få kunskap om två- och tre­dimensionella bildframställningstekniker, ­exempelvis teckning, ­måleri, skulptur och digitalt skapande. Du får lära dig mer om visuell kommunikation samt möjlighet att hitta din egen stil och utvecklas som människa och konstnär.

Estetik och media

Här står budskapet i fokus. Vi ­arbetar med foto, film och ­design, från idé till färdig produkt. Ljussättning, greenscreen och ­digital redigering är exempel på ­saker du får lära dig. Du kommer att få vara med och ­producera fotoutställningar, kortfilm och radiopoddar.

Musik

Du får möjlighet att utveckla ditt musikutövande, konstnärliga ­skapande samt din förmåga att upp­leva och tolka musik. Du får enskild ­undervisning på ditt instrument samt gruppundervisning i teori, gehör, ensemble och kör och vi gör många konserter under året.

Kurser och inriktningar startar endast om erforderliga beslut fattas.