Restaurang och livsmedel

Vill du jobba med mat och ­män­niskor i en internationell bransch? Då är RL rätt för dig! Du vägleds av våra branschkunniga och enga­gerade lärare i en kreativ och utvecklande studiemiljö. RL vänder sig till dig som vill arbeta i yrken kring mat och dryck, nära kunder och gäster.

Efter att du gått RL kan du ­börja jobba direkt eller fortsätta ­studera. Det finns utbildningar inom Yrkes­högskolan och om du väljer att få med grundläggande högskole­behörighet under din tid hos oss kan du också välja olika utbildningar på högskola eller universitet.

På RL ger vi dig goda kunskaper och färdigheter kring mat och dryck. Du lär dig mycket om olika livsmedel och hur man tillagar och ­kombinerar dem i olika typer av rätter. Med mat och dryck i fokus fördjupar vi oss i ­viner, smaker, gastronomi och ­kreativ matlagning utifrån nya ­influenser och trender. Du får också ­med dig kunskaper och färdigheter kring ­olika specialkoster, så att du kan laga mat till alla gäster.

I vår övningsrestaurang, ­Restaurang Sjöbris, får du vara med och laga och servera maten till gästerna. I den ­situation som råder på arbetsmarknaden har du mycket goda möjligheter att gå direkt vidare till ett intressant jobb inom branschen, i Sverige eller utomlands.

Arbetsplatsförlagt lärande

Det arbetsplatsförlagda lärandet är en viktig del av din utbildning. Det är då du utvecklar dina yrkes­kunskaper och får en yrkesidentitet, samtidigt som du blir en del av en gemenskap på en arbetsplats. På RL har du minst 15 veckors APL.

Inriktningar RL

Kök & Servering

Vi erbjuder inriktningen Kök och servering där du under årskurs tre väljer en fördjupning mot kök eller servering.

Fördjupningen mot kök ger dig ­kunskaper och färdigheter att gå vidare i flera spännande yrken inom denna nisch. Du kan jobba som kock inom restaurang, storkök, ­catering, café mm i en internationell bransch.

Fördjupningen mot servering ger dig kunskaper och färdig­heter att gå vidare i flera spännande ­yrken såsom; servitör, servitris, hov­mästare, bartender mm i en internationell bransch.

Från och med hösten 2023 gäller nya bestämmelse för grundläggande högskolebehörighet. Kurserna i poängplanen kan därför behövas bytas ut eller byta årskurs. Kurser och inriktningar startar endast om erforderliga beslut fattas.