VVS och fastighet

VVS- och ­fastighetsprogrammet är inriktat mot installation, ­service och underhåll av energi­tekniska anläggningar och ­system i ­fastigheter. Samtidigt ligger fokus på mötet med andra människor i yrkes­utövningen.

Vill du arbeta med ett hantverk där du utvecklas varje dag under hela arbetslivet så är VF något för dig. VVS-montören är den ­traditionella rörmokaren som ser till att ­värme och vatten fungerar i hus och ­lägenhet. Industrirörmontören hittar du på industrier och värmeverk och då oftast med större rör som svetsas ihop.

Vi är utvalda som en av Sveriges förstklassiga skolor av VVS-branschens yrkesnämnd. Utmärkelsen är ett ­bevis på att vi erbjuder en utbildning som är kvalitetssäkrad och efterfrågas av branschen.

Vi har även som en av få skolor i ­Sverige kombinerat två yrkesutgångar, VVS och Industrirör. Efter ditt tredje år kan du välja bransch där du ska förlägga din lärlingstid, på ett VVS-företag ­eller på ett industrirörföretag.

Våra lärare är mycket kunniga och har stor erfarenhet från branschen, de har dubbla certifikat och är ­erfarna yrkesmän både inom rör­installation och svetsning.

Arbetsplatsförlagt lärande

Det arbetsplatsförlagda lärandet är en viktig del av din utbildning Det är då du utvecklar dina yrkes­kunskaper och får en yrkesidentitet, samtidigt som du blir en del av en gemenskap på en arbetsplats. På VF genomförs APL under 15 veckor fördelat på det andra och tredje året.

Inriktningar VF

VVS

Denna inriktning ger ­kunskaper i installation, service och ­underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem, gällande installationsregler och bygglagstiftning, kunskaper om ­energi- och miljöfrågor samt säkerhetsaspekter i yrket. Exempel på ­yrken: industri­rörsmontör, VVS-montör, svetsare och ­resemontör. Unikt för Vägga Gymnasieskola är att vi ger en industrirörs­utbildning. Det innebär avancerad svetsning och montage av större rördimensioner.

Från och med hösten 2023 gäller nya bestämmelse för grundläggande högskolebehörighet. Kurserna i poängplanen kan därför behövas bytas ut eller byta årskurs. Kurser och inriktningar startar endast om erforderliga beslut fattas.