EK blev mer källkritiska tillsammans med Jonathan Lundberg

I tisdags fick vi på Ekonomiprogrammet, EK, besök av Jonathan Lundberg. Han kommer härifrån Karlshamn, har gått på EK, har läst på Ekonomihögskolan i Lund och är numera journalist och författare. Trots att han bara är 24 år har han hunnit med åtskilligt som att skriva i Sydsvenskan och Aftonbladet.

Nu är han aktuell med sin reportagebok Sverigevänner, vilken handlar om kriget på nätet i Sverige. Detta krig utkämpas i sociala medier och går ut på att skapa opinioner, att sprida överdrifter och lögner för speciella syften. Han pekade på flera exempel om allt från spökhistorier, till clownskräck samt till politik och samhälle.

Att sådan här desinformation kan spridas beror på att vi människor blir arga, ledsna eller rädda när vi läser en upprörande falsk nyhet i sociala medier. Bristande källkritik hos oss gör att vi delar den med andra trots att vi borde inse att den inte stämmer, att den inte är sann. Våra känslomässiga reaktioner fördunklar våt kritiska sinne.

Vad vi kan göra är att tänka, att ställa kritiska frågor till en nyhet, att fundera på vem som ligger bakom och varför. Genom att göra så kan vi undgå att bli lurade – och att lura andra! Rädda människor vill nämligen göra andra rädda så man slipper att vara ensam om denna känsla. Dela inte påhittade nyheter. Göd inte nättrollen. Var självständig – stick hål i trollen!

Text: Ulf Andersson
Foto: Herman Arnemar Albertsson