Dags igen för Framtidsmässan!

Nu drar det ihop sig! På torsdag den 5 mars är det dags för Framtidsmässan på Piren i Karlshamn igen! Mer än 40 utställare finns på plats och gott om goda framtidsutsikter. I år blir mässan extra “magisk” eftersom magikern Douglas Nordenbelt är gäst och tar med sig ren magi till mässgolvet.

Torsdagen den 5 mars anordnar Karlshamns kommun och Olofströms kommun tillsammans med Arbetsförmedlingen Framtidsmässan på Östra Piren. Mässan, som är öppen för besökare mellan klockan 9-14, fokuserar på att visa inspirerande alternativ och möjligheter som framtiden kan erbjuda i form av utbildning och arbete.

Specialinbjuden gäst och inspiratör på årets mässa är Douglas Nordenbelt. Douglas är magiker, trollkarl och känd som finalist i TV4s Talang för några år sedan. Som gäst på Framtidsmässan kommer han att hålla två miniföredrag och berätta om “sin magiska resa”. Hur fungerar det att leva och verka med ett klassisk yrke i en snäv underhållningsbransch? Kan en magiker trolla in pengar på kontot om det blir knapert? Douglas kommer också mingla bland besökarna och framföra street magic på mässgolvet.

Arrangörsgruppen är nöjd med årets program. Bland programpunkterna finns det nya inslaget Inspiratörerna – miniföredrag där “vanliga” studenter berättar om sina val och hur det är att plugga i den utbildningsform de valt.  Även yrkesverksamma personer kommer att hålla miniseminarier och berätta om sina livsresor, vilken väg de gått och hur de hamnat där de är idag.
– Vi har lyckats få ihop en bra blandning inspiratörer,  från skolor och från arbetslivet, säger Malin Karlsson, Studie- och yrkesvägledare vid Vägga gymnasieskola.

Ett annat uppskattat inslag är LIVE-intervjun, en iscensatt anställningsintervju inför publik. Målsättningen är att det ska vara som på riktigt, så långt det är möjligt. Efter intervjun hålls också ett eftersnack där man utvärderar pratstunden och sätter den i relation till verkligheten. Arbetsförmedlingen kommer också att hålla ett föredrag om aktuella trender på arbetsmarknaden just nu.

Arrangörsgruppen kommer främst från Karlshamns och Olofströms kommun, men elever från Hotell- och turism-programmet på Vägga gymnasieskola närvarar. De jobbar med mässan som en del i sin utbildning, under lärares ledning sköter de incheckning, markservice, fika, värdskap och hjälper till med utvärderingen efteråt.
– Vi har gjort det här några gånger nu, så vi har  både utvecklat och förfinat vårt koncept, säger Agneta Andersson,  Studie- och yrkesvägledare på Vuxenutbildningen, Karlshamns kommun. Nu hoppas vi och tror på en bra mässa!

Bland utställarna på mässan finns högskolor, universitet, yrkeshögskolor och andra utbildningsanordnare. Även företag och arbetsgivare närvarar. Mer än 40 utställare har mässan knutit till sig i år. Framtidsmässan är en årlig tradition som funnits i olika former i närmare 15 år. Runt 1000 besökare förväntas närvara.  I år vet arrangörerna att 700 elever  från närliggande skolor kommer och sen brukar andra besökare dyka upp.

Framtidsmässan är öppen för alla nyfikna på Netport, Piren, torsdag den 5 mars klockan 09.00-14.00. Kom och bli inspirerad. Här börjar framtiden. Välkomna!