Missa inte Psykiatriveckan 2019

Den 7-13 oktober uppmärksammas psykisk hälsa runt om i Blekinge. Då arrangeras Blekinges psykiatrivecka för nionde året i rad. Precis som förra året är temat Våga prata psykisk hälsa. Under veckan arrangeras ett flertal föreläsningar och aktiviteter. Nedan hittar du det kommunövergripande programmet för veckan. Det är kostnadsfritt att delta på föreläsningar och skogsbad, ingen föranmälan krävs. 

PROGRAM FÖR KARLSHAMN

Lördag 5/10

Invigning. Marknadsföring av PS-veckan, information, mingel. Blandande verksamheter deltar.
Var och när: Stortorget Karlshamn klockan 10.00 – 14.00

Måndag 7/10

Erik Donell berättar om hur det är att leva med NPF-diagnoserna ADHD och Tourettes syndrom och ger kunskap om sociala och andra svårigheter, vanliga missuppfattningar, fördomar och utanförskap.
Var och när: Lokstallarna Karlshamn klockan 18.00 – 20.00

Tisdag 8/10

Olga Persson, Unizon, föreläser om sexuellt våld. Porren idag är gratis, lättillgänglig och våldsam. Folkhälsomyndighetens senaste siffror visar att 70 procent av alla män konsumerar porr flera dagar i veckan. Eftersom de flesta barn i Sverige har obegränsad tillgång till internet dygnet runt har de också obegränsad tillgång till pornografi via nätet. Hur kan samhället bli bättre på att förebygga mäns sexuella våld? Vilket ansvar kan vi kräva av individen såväl som samhällsinstitutionerna för att stoppa porrens påverkan på våra unga?
Var och när: Stadsteatern klockan 18.00–20.30

Onsdag 9/10

Hasse Brontén berättar om sin uppväxt med en pappa som levde med diagnosen manodepressiv.
Var och när: Stadsteatern klockan 18.30–20.00

Torsdag 10/10

Maiellen Stensmark ordförande i Spes Blekinge (Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd) Föreläser kring sina egna erfarenheter av  en nära anhörig som tagit sitt liv och arbetet kring  suicidprevension och efterlevande stöd.
Var och när: Stadsbiblioteket klockan 17.00 – 18.00

Cecilia Mattsson föreläser och berättar om sin egen resa av psykisk ohälsa, återhämtning och vikten av att få rätt typ av stöd.
Var och när: Stadsbiblioteket klockan 18.00 – 19.00

Fredag 11/10

Mikael Wantzin, Projektledare Karlshamns kommun föreläser om psykisk ohälsa kopplat till cannabismissbruk hos unga.
Var och när: Stadsbiblioteket klockan 16.30-18.00.

Lördag 12/10

  • Våga Prata loppet
    Att motion i alla dess former har effekter på hälsan är ett känt faktum. Här lyfter vi upp motionens inverkan på den psykiska hälsan. Motionen har vetenskapliga effekter på ångest, depression, PTSD, sömnstörningar och stress. Var med och manifestera för våga prata psykisk hälsa genom att delta i Våga Prata loppet. Pris till segrare i löpklasser i övrigt utlottning av priser efter det att alla är i mål. Dusch, bastu och omklädningsmöjligheter i Friluftsfrämjandets stuga mot mindre avgift. Deltagande sker under eget ansvar.
    Anmälan: På plats, klockan 9.00–9.45
    Klasser
    5 km Damer och herrar
    10 km Damer och herrar
    5 km Promenadklass
    Kostnad: 40 kronor
    Var och när: Friluftsfrämjandets anläggning Nytorpet. Långasjönäsvägen 181, Asarum, klockan 10.00
  • Skogsbad
    Skogsbad är en tradition som har sitt ursprung i Japan. När man tar ett skogsbad tillbringar man tid i skogen, naturen eller en park på ett särskilt närvarande sätt. En kombination av långsam vandring och guidade aktiviteter kan öppna våra sinnen för att uppleva naturen på ett nytt sätt. Skogsbad har flera positiva hälsoeffekter som att stressnivåerna sjunker, blodtrycket sänks, immunförsvaret stärks och ångest minskas. Skogsbadet genomförs tillsammans med Jeanette Oscarsson, mindfulnessinstruktör.
    Var och när: Nytorpet, Asarum, klockan 12.00

Varmt välkommen!
Psykiatriveckan är ett samarbete mellan: Region Blekinge, Karlshamns kommun, Karlskrona kommun, Olofströms kommun, Ronneby kommun, Sölvesborgs kommun, Studieförbundet Vuxenskolan, Arbetsförmedlingen, Cura individ, Försäkringskassan, NSPH och Hjärnkoll.