Eld och lågor!

Gnugg, gnugg. Ner på restaurang- och livsmedelsprogrammet råder febril aktivitet. Restaurangtreorna förbereder lektionen i flambering genom att gnugga sockerbitar på skalet på apelsiner och citroner. Dessa ska sedan användas till Crêpes Suzette – crêpes som smaksätts med citrus och flamberas i apelsinlikör och cognac. Det råder viss nervositet bland eleverna men lära.rna Andreas Saleskog och Mikael Björk går lugnt och metodiskt igenom momenten och visar hur det ska gå till.

Först smälter de smör i en traktörpanna, krossar apelsingnuggade sockerbitarna i pannan och pressar i apelsin- och citronsaft. När allt blivit simmigt så lägger de i crêpes som får suga åt sig den goda såsen. Sen är det dags för likör och sprit som bara precis kokas upp och sen WOSH! Pannan lutas och alkoholen antänds! Nu har vi Crêpes Suzette!

Alla elever får sedan själva testa att flambera och i köket blandas apelsindoften med värmen från gaslågorna. Flambering är bara ett exempel på intressanta fördjupningar i tekniker och metoder som eleverna får lära sig på sin väg till kockar och servitörer.