Antisemitism då och nu

I samband med förintelsens minnesdag den 27 januari så uppmärksammade vi antisemitismen och judehatet både historiskt och i dagens samhälle.  

Brandbomber kastas mot en synagoga. Judar trakasseras på gatan och i skolan. Hat och konspirationsteorier sprids på nätet. Antisemitism är ett allvarligt problem i dagens Sverige. I en del andra länder har vi sett dödliga terrordåd mot judiska mål och regeringar och etablerade medier som underblåser fientlighet mot judar och andra minoriteter. Antisemitismen har djupa rötter. Många fördomar om judar kan spåras hundratals år tillbaka.

Säg nej till alla former av rasism. Att vara emot rasism mot en grupp men acceptera hat mot en annan grupp har inget med antirasism att göra.

Liksom tidigare i historien är det i dag ofta kriser och konflikter, inhemska eller globala problem, som aktiverar antisemitismen. Det skapar möjligheter att utnyttja den i politiska syften. Även i vår tid utgör konspirationsteorier om judar en viktig beståndsdel i antidemokratiska ideologier och rörelser. Antisemitism får svåra konsekvenser för judiska minoriteter i Sverige och andra länder. I likhet med all annan rasism är den också ett angrepp på grundläggande demokratiska värden. Att motverka antisemitism är därför ett demokratiskt ansvar.

Text och bild är hämtad från Forum för levande historias miniutställning om antisemitism då och nu. Hela utställningen hittar du på www.levandehistoria.se